Smärta i knä

Löparknä

Löparknä upplevs ofta som en skärande smärta på knäts utsida. Smärtan härstammar från en för svag höftmuskulatur, vilket medför att höften faller ut och senan på lårets utsidan belastas och blir spänd. Problemet kan bero på för stort rörelseomfång, för svag muskulatur i höften, för spänd sena på lårets utsida eller en kombination av dem. 

Slutligen, var vaken på vad kroppen säger vad det gäller smärta. Vad det gäller ditt knä är det inte så farligt att det gör ont men kroppen säger att du rör dig fel så fokusera mer på teknik. Släpper inte smärtan så fokusera ännu lite mer på övningarna och vila en dag så strukturen hinner återhämta sig.

Hopparknä

Hopparknä för löpare uppkommer oftast vi löpning på asfalt eller annat underlag med hög friktion (i ditt fall verkar det vara tvärt om). Det som löparen gör fel då är att sparka i foten i marken eller landar med helt rakt knä långt framför kroppen. Om du springer spårat i skogen kan det bero på dålig teknik i nedförsbackar. Om du springer i obanad skog skulle min gissning vara svaga stabiliserande muskler i höften som gör att knäet vobblar åt sidorna när knäet är lite böjt. När man springer obanat så har man oftast något mer böjda knän.